Agnes Oosterveen-Hess
Ik leer anders
 

werkboek-ik-leer-andersBinnenBeeld werkt met het werkboek ‘ik leer anders’. In dit werkboek wordt in het kort uitgelegd wat beelddenken is. De overige pagina’s worden besteed aan het stap voor stap doornemen van de methode met oefeningen voor de kinderen. Het boek is goed te gebruiken door ouders of andere begeleiders van kinderen. Het is echt een werkboek.

De theoretische achtergrond is wat summier beschreven. Meer informatie over de methode, beelddenken en de gevolgen van beelddenken is te lezen in krachtig anders leren.

 
 
Wim Bouman
Krachtig anders leren
 

Wim Bouman heeft op basis van onderzoek bij 300 kinderen met leerproblemen, zijn opgedane bevindingen en ervaringen beschreven. Dit boek vertelt u over die andere leerstijl en legt uit waarom deze groep niet aansluit op de wijze waarop zij op school les krijgt, met als gevolg dat zij onder presteert.

Dit boek is goede achtergrondinformatie voor ouders en professionals uit het onderwijs over beelddenken en een andere manier van leren. De methode zelf voegt, vind ik, niets toe aan de ‘ik leer anders’ methode.

Marion van de Coolwijk en Wendy Lammers van Toorenbrug
Ben ik in beeld?

Dit is het eerste boek over beelddenken voor kinderen! Dit boek legt kinderen uit wat beelddenken is, hoe dat voelt, waar ze moeite mee hebben, maar bovenal: welke talenten ze hebben! De prachtige illustraties van Juliette de Wit en vele tips en handvatten maken dit tot een onmisbaar boek voor beelddenkende kinderen, hun ouders en leerkrachten.

Dit boek raad ik ouders met beelddenkende kinderen aan. Het is echt geschreven voor kinderen, om zelfstandig of samen met hun ouders te lezen. Een feest van herkenning voor de jonge beelddenker, op een grappige manier verwoord, met handige tips.

Esther Bergsma
Hoogsensitieve kinderen
Praktische leidraad voor ouders en professionals

hoogsensitiefOuders van hoogsensitieve jongens en meisjes lopen in de opvoeding tegen forse uitdagingen aan. Hoe stel je grenzen zonder in drama’s terecht te komen? Hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je kind en hoe leer je je kind omgaan met de overweldigende buitenwereld? Esther Bergsma onderzocht kenmerken, gedrag en onderlinge verbanden bij meer dan zevenhonderd hoogsensitieve kinderen. Helder en overzichtelijk beschrijft ze waar ouders van hoogsensitieve kinderen zoal mee te maken krijgen en welke interne processen bij het kind daaraan ten grondslag liggen.

Esther Bergsma beschrijft hoogsensitiviteit op een heldere manier. Hoogsensitiviteit heeft niets zweverigs! Het is een kenmerk, een kernmerk met voor- en nadelen, net als beelddenken. Het boek biedt praktische tips, waardevolle methoden en adviezen voor ouders en professionals die te maken hebben met hoogsensitieve kinderen. Alles gebaseerd op gedegen onderzoek. Het boek is makkelijk te lezen en is goed vormgegeven, met prachtige illustraties van Anouk Marein Dijkstra.

Joyce Cooper-Kahn & Laurie Dietzel
Vergeten, kwijt en afgeleid
 

Vergeten, kwijt en afgeleid is speciaal voor ouders van kinderen met zwakke executieve functies. Na een beknopte maar zeer heldere uiteenzetting van wat executieve functies zijn en hoe ze zich ontwikkelen, gaan de auteurs uitgebreid in op de vraag wat je er aan kunt doen. Aan de hand van herkenbare voorbeelden bieden ze talloze praktische strategieën en nuchtere tips om executieve functies van kinderen thuis en op school te versterken.

Executieve functies zorgen er voor dat we kunnen plannen, organiseren, onze impulsen onder controle kunnen houden en ons gedrag kunnen monitoren.
Zwakke executieve functies komen voor bij kinderen met ad(h)d, autisme en leerstoornissen, maar ook bij veel kinderen zonder specifieke diagnose. Karakteristiek voor deze kinderen is dat ze dingen wel lijken te kunnen, maar ze toch niet doen.

Tirtsa Ehrlich
Wonderlijke wazigheid
 

Omdat er nog geen boek voor jongeren en jongvolwassenen met ADD is besloot Tirtsa Ehrlich, GZ-psycholoog met veel werkervaring op het gebied van AD(H)D, het te schrijven. Wonderlijke wazigheid beschrijft wat ADD is, gaat in op de behandeling, geeft tips en trucs voor het dagelijks leven thuis en op school zowel voor jongeren en hun ouders als voor docenten. Er is praktische informatie over onderwerpen als ADD en werken, humor, een rijbewijs halen, de liefde, alcohol en drugs, die prettig leesbaar is door de afwisseling met ervaringsverhalen en tips. Speciaal voor jongeren met ADD vanaf 12 jaar.

Tirtsa Ehrlich heeft meerdere boeken geschreven over ADHD en ADD. Al haar titels vind je hier.