Op deze pagina vindt u een aantal handige hulpmiddelen voor beelddenkers. De verschillende oefensites zijn uitgezocht op zo min mogelijk afleiding, zoveel mogelijk directe feedback en eenduidige vraagstelling.

 

Je gaat het pas zien, als je het door hebt 

(Johan Cruyf)

 

Taal

Spelling

www.ikleeranders-onlinetrainer.nl

Voor leerlingen die de ‘ik leer anders’ training hebben gevolgd is deze trainer hét hulpmiddel bij het aanleren van spelling. Op dezelfde manier als geleerd wordt tijdens de training, worden woorden als een plaatje opgeslagen in het hoofd. Er staan woordpakketten standaard opgeslagen in het programma. Het is ook mogelijk om zelf woordpakketten te maken. Ook is er de mogelijkheid woordpakketten in het Engels, Duits of Frans in te voeren. De onlinetrainer draait alleen onder google chrome.

Een licentie is voor een jaar via de site aan te schaffen voor € 39. Leerlingen van BinnenBeeld kunnen tijdelijk de trainer uitproberen. Met een mailtje naar info@binnenbeeld.nl is de gebruikersnaam en het wachtwoord op te vragen.

Zinsontleden

www.beterontleden.nl

Deze site biedt een goed oefenprogramma aan voor zinsontleden. Je leert al doende zowel redekundig als taalkundig ontleden. Het basisprogramma is gratis te gebruiken na registratie. Het programma biedt directe feedback. BinnenBeeld heeft een spiekbriefje ontleden voor ‘ik leer anders’ leerlingen gemaakt. De uitleg over redekundig ontleden vind je hier: uitleg redekundig ontleden

Werkwoord vervoegen

www.onlineklas.nl/wwoefenen/

Op deze site kun je werkwoord vervoegen oefenen. Je kunt zelf invullen of je tegenwoordige tijd, verleden tijd of voltooid deelwoord oefent. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen sterke en zwakke werkwoorden. Je krijgt direct feedback. Deze site kan je gratis gebruiken. Gebruik het schema werkwoordvervoeging van BinnenBeeld als geheugensteuntje.

 

Rekenen

 

Tafels oefenen

www.tafelsoefenen.eu

Op eenvoudige wijze kun je op deze site tafel per tafel leren. Jammer genoeg krijg je niet direct feedback. Als je de tafels echt goed kent, kan je de onderstaande site proberen om de tafels door elkaar te oefenen.

http://www.tafels-oefenen.nl

Als je je niet laat gek maken door de tijdsbeperking, is dit een prima programma om de tafels beter onder de knie te krijgen. Je krijgt direct feedback, bovendien worden de sommen waar je moeite mee hebt herhaald.

Sommenmaker

http://www.sommenmaker.nl

Met deze website kun je oefenbladen maken met rijtjes sommen (+,-,x,:). Je kunt zelf bepalen welke sommen op het oefenblad komen. Via deze site kun je ook oefenbladen voor analoog en digitaal klokkijken maken en met een beetje doorklikken kun je zelfs oefenbladen voor staartdelingen vinden. Over de lay-out ben ik niet helemaal tevreden. De sommen staan erg dicht op elkaar. Ik raad aan om de rijtjes uit te knippen of gedeeltelijk af te dekken.

 

Concentratie

Study Buddy

study buddy open study buddy dicht

De Study Buddy is een soort afschermhokje waardoor visuele prikkels worden weggenomen. Dit bevordert de concentratie op de opdracht en heeft een positief effect op het resultaat van het werk. De Study Buddy is voor leerlingen eenvoudig en veilig te gebruiken. De Study Buddy staat gewoon op de tafel van de leerling en kan ingeklapt worden bij instructies of gezamenlijk werk.

Koptelefoon

kindergehoorbescherming

Een koptelefoon of oordopjes kunnen leerlingen helpen zich af te sluiten voor omgevingsgeluiden. Vaak zijn beelddenkers erg gevoelig voor ‘kleine’ geluiden bij het stil werken. Sommige beelddenkers hebben juist behoefte aan (gereguleerd) geluid. Dan kan een geluidsdrager met geschikte muziek een hulpmiddel zijn.

Tangle

tangle

Een Tangle is niet zomaar een leuk kinderspeeltje. Het is verantwoord speelgoed met een therapeutische werking. Bezig zijn met een Tangle is niet alleen leuk en ontspannend, maar heeft ook veel andere positieve eigenschappen, zoals:

    • Het versterkt de visuele- en gevoelszintuigen.
    • Het helpt de aandacht af te leiden van andere prikkels.
    • Het verbetert het concentratievermogen.
    • Het is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en coördinatie.